Joensuun merkittävin korjausprojekti etenee: Joensuun museon korjaaminen vaatii valppautta
Joensuulaisille tutun maamerkin, Joensuun kaupungintalon muutosprojekti museoksi on alkanut sovitulla vauhdilla. Hyvän tekijä -yhtiöt on vahvasti mukana kunnostamassa maineikasta ja historiallisesti merkittävää Eliel Saarisen suunnittelemaa ja vuonna 1914 valmistunutta kaupungintaloa uuteen aikakauteen. Hyvän tekijä -yhtiöihin kuuluva Rakennusliike Joen Talo toimii pääurakoitsijana remontissa.
Suojeltu arvorakennus vaatii huolellisuutta, mutta myös valppautta, mikä tarkoittaa sitä, että vanhan arvokiinteistön jokaista kulmaa kuunnellaan ja arvostetaan niin, ettei mitään tuhota ajattelemattomasti.
Hyvän tekijä –yhtiöiden toimitusjohtaja Marjahelena Salonen sekä museojohtaja Tarja Raninen-Siiskonen pääsivät kertomaan Ylen toimittajalle meneillään olevien muutostöiden tuomista mahdollisuuksista, kompromisseista ja töiden etenemisestä.
– Alunperin suunnitelluista museotilojen vaatimista lämpötila- ja kosteusolosuhdevaatimuksista ratkaisimme niinsanotuilla olosuhdevitriineillä, ja tavarahissien sijaan henkilöhissit sekä perinteiset portaat toimivat tavaroiden kuljetuksissa, kertoo Tarja Raninen-Siiskonen.
– Emme kajoa rakenteisiin niin paljon kuin aluksi suunniteltiin. Näyttelyt toteutetaan vitriinien ja digitaalisuuden keinoin, kertoi aiemmin Ylen haastattelussa Joensuun kulttuurijohtaja Katriina Leppänen.
Lue juttu Joensuun museon remontin alkamisesta Ylen sivuilta >
– Purkutyöt ovat loppusuoralla ja rakenteita käyty läpi, summaa Marjahelena projektin tilannetta. Seuraavaksi siirrytään rakentamaan ja korjaamaan.
Purkutöiden yhteydessä on päästy näkemään, millaisia ratkaisuja rakentamisessa on käytetty. Niitä pyritäänkin jättämään näkyville myös yleisölle.
– Aiemmin rakennettujen välikattojen alta on löytynyt hienoja koristemaalauksia. Myös niitä yleisö pääsee ihastelemaan, kertoo Marjahelena.
Yhteistyö museoviraston kanssa sekä jatkuva valppaus tuovat hyvän pohjan onnistuneelle, merkittävän arvorakennuksen saneeraukselle. Myös tiukasti suojellun rakennuksen pintoja vaalitaan huolella, jottei vahingoiteta jo aiemmin rakennettua historiaa.
Hyvän tekijä -yhtiöissä uskotaan tarkkaan projektin dokumentointiin, jolla korjaustöiden kaikki vaiheet saadaan kirjattua ylös. Yrityksellä ei ollut kovinkaan paljon tietoa siitä, mitä aiemmin oli tehty, vaan purkutöissä on edetty eteenpäin rakenne kerrallaan.
– Dokumentointiin haluammekin panostaa tässä projektissa erityisesti, jotta seuraavilla rakentajilla on helpompaa, Marjahelena painottaa.
Museon on tarkoitus avautua yleisölle kesällä 2025. Uusien näyttelyiden, tapahtumien ja sisältöjen suunnittelussa on mukana toimittaja ja työelämäprofessori Sami Sykkö.
Teksti: Susanne Ranta-Kiiski
Kirjoittaja on Hyvän tekijä -yhtiöiden kumppani
viestinnän ja markkinoinnin asiantuntijana, toteuttajana sekä sparraajana. Seuraamme Joensuun museon remonttia sen alkuvaiheista aina loppumetreille saakka.
SEURAA MEITÄ SOMESSA
TUTUSTU MYÖS!
MONIPUOLISET RAKENTAMISEN PALVELUT YHDESTÄ PAIKASTA!
Meillä on tarjota yrityksille, taloyhtiöille, julkisen sektorin hankkeisiin sekä kotitalouksille kattavat ja monipuoliset korjausrakentamisen palvelut Joensuussa ja Pohjois-Karjalan alueella saman katon alta. Työt hoidetaan ajallaan, suunnitellusti ja laadukkaasti sekä hyvällä kommunikoinnilla asiakkaan ja yritystemme välillä.
Hyvän tekijä -yhtiöön kuuluvat Rakennusliike Joen Talo, Timanttimiehet, Joensuun Sähköinsto ja LVIS-Konsultit. Yritykset tarjoavat laadukasta osaamista esimerkiksi talonrakennukseen, vaativiin purkutöihin, sähkö- ja teleasennuksiin sekä LVIS-asennuksiin sekä ajankohtaisiin energiaremontteihin. Siis – kaikki korjausrakentamisen laadukkaat palvelut yhdestä paikasta!
Olemme erikoistuneet siihen, että projektit etenevät niin, etteivät ne häiritse arjen askareita kohteissamme, kuten yritysten, taloyhtiöiden ja kotitalouksien remonteissa. Uskallamme peukuttaa myös sille, että olemme menestyneet hyvin projekteissa yhdessä asiakkaidemme kanssa. Tästä meillä on jo vuosien vahvaa ja vakuuttavaa kokemusta.